@KTzone » 日常 - 世情熱話 » 港男一鋪清袋 下世唔娶內地女

2012-12-27 11:08 sinta
港男一鋪清袋 下世唔娶內地女

[youtube]jbOFyPoFCT8[/youtube]

男人,不再與強者畫上等號!近年男性被女性施虐的個案趨增,和諧之家去年推出針對有關問題提供輔導服務,至今年8月已處理58宗個案,當中七成個案涉及中港婚姻,自認是受虐者的港漢阿Mike(化名),在中港情緣中落得妻離、子散、公屋被奪的下場,他感慨地說:「如果畀我從頭再揀,絕對唔會返大陸娶老婆!」
記者:吳淑義

[img]http://static.apple.nextmedia.com/images/apple-photos/apple/20121227/small/27va016p102.jpg[/img]
在網上結識中山姑娘何小姐,阿Mike結婚時幸福滿溢,怎料決裂收場。受訪者提供圖片

妻騙18萬鄉下買樓
「我叫阿Mike,今年47歲,2000年做地盤工嗰陣,可能係中暑暈低咗,因而訩咗一筆工傷賠償,但之後個腦變得遲鈍,諗住學上網(個腦)會轉快啲。後來喺網上識咗個細我10年、姓何嘅中山姑娘,大家好啱傾,佢又好溫柔,於是開始拍拖。
佢喺內地家境唔錯,開頭對我幾好,會買衫同買禮物畀我。但佢同阿爸唔啱,話屋企有錢唔代表佢有錢。我哋04年結婚,05年佢落嚟香港生咗個仔,之後帶返大陸湊,最初佢話唔想嚟香港,因為喺中山算係中產階級,唔想嚟香港變成草根階層,叫我畀18萬佢喺鄉下買樓。
嗰時我做校巴司機,每個月上大陸一、兩次,但佢生咗仔之後同個仔瞓,兩公婆冇乜時間相處。佢原本幫阿哥間公司做會計,外母話佢計到條數亂晒龍,鬧大交,於是就叫我申請佢嚟香港;直至09年落嚟,一家住喺鴨脷洲邨單位。
佢嚟到香港就變晒,我月入大約1.2萬,佢做美容師都有1.2萬,但佢嘅錢用嚟買名牌,唔會幫補家計,大家多咗拗撬。直到前年,佢突然申請同我離婚,同法庭講06年喺內地我哋已經分床瞓,算係分居。如果我知道當時係分居,點解喺09年會申請佢嚟香港?根本係處心積累呃我,呢啲算唔算騙婚?申請離婚之後,佢不斷精神虐待我,例如我返夜班,佢特登嘈到我瞓唔到覺,連門鎖都撞爛埋,仲喺屋企同男性傾電話,連個仔同我玩都要經佢批准,我好無助。

失子撫養權及公屋
最後我發現,大陸買嘅樓歸佢阿媽名下,冇我個名,兩個月前仲收到離婚令,佢攞咗阿仔嘅撫養權,連間公屋依例判畀佢,我被迫搬去屯門中轉屋,重新輪候單身人士公屋,可以話乜都冇晒。
大陸人好深謀遠慮,要呃你,係呃咗你都唔知,我覺得自己冇帶眼識人,好後悔,已經向入境處舉報有人騙婚,要求刑事調查,結果係點就唔知,但肯定唔會再搵內地女人做老婆!」  

[img]http://static.apple.nextmedia.com/images/apple-photos/apple/20121227/small/27va016p101.jpg[/img]
阿Mike人財兩失,連鴨脷洲邨的公屋單位亦被法庭判給前妻。張志華攝

來源:[url]http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20121227/18115152[/url]

2012-12-29 06:14 N.Cils
18萬冇够买房的啦

2012-12-30 12:49 eddiekt
網路上,很多都不可以相信.

2012-12-30 19:40 chinam2002hk
內地女玩就玩得過, 娶就娶吾過!!!

離婚後, 公屋判給妻子. 你住那裡? 為何這樣判? 你是否有把柄在你前妻? 你有否在婚前欺騙你前妻為有錢人, 有物業, 有公司? 你前妻是否認識你時是美艷動人, 而你自問若非本人非香港人獲得香港福利及送錢給前妻亂花費, 她是绝不會嫁給你? 若阿MIKE自問沒有把柄在前妻手裡(如將性病感染前妻或外遇前妻有證據), 未婚前是真誠交流, 而感情也非建立在金錢上, 惟有這樣安慰: 相比X春艷的自殺老公, 你已經很幸運了.

2012-12-31 11:02 yenleo
內地女真心幾多阿?

頁: [1]