@KTzone » 日常 - 世情熱話 » 刻薄待嫁女 少過500不要來

2012-11-6 13:00 twingo
刻薄待嫁女 少過500不要來

[font=Tahoma][color=#333333][size=15px][b]500人情不要來[/b][/size][/color][/font]

[img]http://hotlink.go2tutor.com/img_passage/fhybbr500mfmwvdoo.jpg[/img]

[font=Tahoma][color=#333333][size=15px][b]我也不是開善堂[/b][/size][/color][/font]

我也不是開善堂

"我也不是開善堂"港女500起底,未婚夫求饒 - 我也不是開善堂

「畀500蚊人情就不要來」風暴女主角,昨已將自己的facebook「關門大吉」,但她已遭網民全面起底,甚至連泳衣照、求婚照也遭翻出來,更慘被網民謔稱做「港女500」。

[align=center][attach]691368[/attach][/align]
[align=center][b]"我也不是開善堂"港女500起底,未婚夫求饒 - 我也不是開善堂[/b][/align]

女主角未婚夫Ivan向本報說,望各界能放她未婚妻一馬。Ivan求饒說︰「傳媒嘅報道已經系對佢最大嘅懲罰。」

未婚妻被網民聲討、起底,Ivan昨接受本報訪問時指,她昨如常上班︰「咁都要搵食?!」他語帶不滿兼無奈指,傳媒報道令他們二人心情受挫,亦令他的未婚妻昏倒幾次。他不滿傳媒昨日鋪天蓋地報道事件,質疑傳媒操守去了哪裡。他稱,二人不欲想回應事件,希望讓事件慢慢沉寂下來,更表明未婚妻無意接受任何訪問︰「有咁多份報紙都報道呢件事,其實傳媒嘅報道已經系對佢最大嘅懲罰。希望你們(傳媒)畀我哋靜吓。」

[attach]691369[/attach]
[align=center][b]"我也不是開善堂"港女500起底,未婚夫求饒 - 我也不是開善堂[/b][/align]

網民改詞〈貧窮請你不要來〉戲謔是次人情風波昨遭八份本地報章報道,電台、電視台節目更拿來做話題。網民欲罷不能,高登討論區昨晚足足有約千個回應。在另一網上討論區,女事主真名不但被揭出來,連她在哪裡工作、現任男友、前任男友、三點式泳衣照、男友在餐廳的求婚照、日常生活照,統統被翻出轉載,有網民甚至「惡搞」她的相片,連她昔日在facebook批評長者拿免費報紙回收的言論,也被翻舊賬遭大肆譴責。

[attach]691370[/attach]

有網民更查出女事主下月在哪間酒店擺酒,呼吁網民一起帶人情前往,向女事主「抗議」。她的未婚夫Ivan回應指,如果網民喜歡,他們大可以前來︰「但嗰度系私人地方,到時如果真系嚟到,我系會尋求警方協助。」但他指,現時未有尋求警方協助,因為不想再將事件鬧大。

大多數網民批評她尖酸刻薄,但有網民要求大家停止回應此事,以免公審她。但有人繼續聲討,把葉文的〈黎明請你不要來〉改詞為〈貧窮請你不要來〉︰「但若是爭三百恕我難接待」、「嚟飲的都請買飛,絕不可補貼著你……」,句句刺中女事主要害。

"我也不是開善堂"港女500起底,未婚夫求饒 - 我也不是開善堂 影片:
影片:港女500 未婚夫稱: 歡迎網友踩場 20121107
[youtube]bP33sBDKvKA[/youtube]

[font=Tahoma][color=#333333][size=15px][b]500人情不要來[/b][/size][/color][/font]

500人情不要來

準新娘人情有價 「少過500不要來」 - 500人情不要來
踏入結婚旺季,大家或者已經收到紅色炸彈,仲可能頭痕緊唔知畀幾多人情。不過,一個即將結婚嘅女仔好坦白,喺facebook向朋友講明唔收少過500蚊人情,「派帖前問你一句,要是真的給500人情就不要來了!」。

[align=center][attach]691220[/attach][/align]
[align=center][b]準新娘人情有價 「少過500不要來」 - 500人情不要來[/b]

[/align]

呢位準新娘話,因為喺高級酒店搞自助餐婚宴,仲話「有人真係畀得出500個下我真係絕交都似」。有自稱「貧友」的友人回應:「作為貧友的我……聽到您咁講真係有啲傷心。」

[align=center][attach]691221[/attach][/align]
[align=center][b]準新娘人情有價 「少過500不要來」 - 500人情不要來[/b][/align]

朋友「聽咁講傷心」
呢段對話畀人截圖後引起討論區熱話,有網民將佢嘅blog甚至結婚相都摷埋出嚟,連內地網民都加入,形容呢位準新娘係「要臉又怕蝕底」嘅社會典型。仲有網民好認真咁討論公價人情幾多。

[align=center][attach]691222[/attach][/align]
[align=center][b]準新娘人情有價 「少過500不要來」 - 500人情不要來[/b][/align]

Emily就覺得,出席朋友婚宴目的係恭賀一對新人,分享佢哋嘅喜悅,見證佢哋踏入人生新階段,人情係祝福,何必因喜慶事而講錢傷感情呢?

[align=center][attach]691223[/attach][/align]

[b]準新娘人情有價 「少過500不要來」 - 500人情不要來 影片:[/b]
[b]影片:[color=#000000]$500人情嫌少 刻薄待嫁女好好笑 [/color][/b]
[youtube]lf4kFl3FTcg[/youtube]

結婚除咗係人生大事,仲係高消費活動,噚日有張facebook cap圖喺網上瘋傳,話說有位港女就快披嫁衣,選擇去酒店擺婚宴,但就超刻薄同朋友講人情畀得500蚊就唔使到喇喎,「令你做(造)成經濟困難真不好意思,我也不是開善堂」,「貧友」聽落唔心酸就奇。

[b][size=4]被網絡公審激到暈[/size][/b]
呢位港女話,「我婚禮在酒店不是在酒樓,而且是自助餐,還要不是那種三星下濫的酒店」,仲話有同事去呢啲三星酒店又畀500,去佢呢種級數酒店又係畀500,「我覺得你把我跟那種人比下去了,那乾脆別來好了」、「有人真係畀得出500我絕交都似」、「我真係唔想我幫補你畀成3嚿幾水出嚟請你嚟」,果然係女中豪傑。

[img]http://static.apple.nextmedia.com/images/apple-photos/apple/20121106/large/06lp2p20q.jpg[/img]
[size=2]一石激起千重浪,港女一個500蚊人情post,喺網上激起一場波瀾壯闊嘅討論。互聯網[/size]

只怪呢位小姐太高調,網上資料話女事主係一位公務員,連現時住址、前兩任男友、現任準老公、親戚朋友全部刮晒出嚟;係聲明度護妻話:「有港女會一個人在男朋友外出的時候把家裡雜清理得井井有條嗎?有港女會在家替男朋友洗衣、掃地、洗池、換床單、好等男朋友回家後不用做可以休息?」。女事主未婚夫Ivan同八方講,女友突然被網絡公審,噚日已經激動到暈咗幾次,「你試過係fb一日收到500個friend request未?」佢話,女友嘅原意並唔係好似網民咁諗。

來源:  [url=http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20121106/18058992]http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20121106/18058992[/url]

2012-11-7 00:24 rilayuen
但係佢真係好賤囉

2012-11-7 10:50 sinta
如果我係佢朋友
我實唔去~

2012-11-8 20:44 sinta
[attach]691417[/attach]

2012-11-8 22:54 hungshop
無錢請飲就唔好擺酒啦,乾脆搞結婚旅行啦

仲叫人俾錢請佢地兩個擺酒, 不如叫埋D親友夾錢買層樓俾佢地,

等D親友可以去佢地屋企拜年, 否則拜年果日可能佢地唔會俾D親友入屋

2012-11-9 12:53 sinta
[quote]原帖由 [i]hungshop[/i] 於 2012-11-8 22:54 發表 [url=http://www02.ktzhk.com/redirect.php?goto=findpost&pid=30932376&ptid=2162525][img]http://www02.ktzhk.com/images/common/back.gif[/img][/url]
無錢請飲就唔好擺酒啦,乾脆搞結婚旅行啦

仲叫人俾錢請佢地兩個擺酒, 不如叫埋D親友夾錢買層樓俾佢地,

等D親友可以去佢地屋企拜年, 否則拜年果日可能佢地唔會俾D親友入屋 [/quote]

我有個朋友講左句好應景~
又要威又要湊錢買頭盔~

2012-11-9 19:14 chungwai5854
:29: :29: :29: :29:
無錢就唔好請人~~
結咩婚
都白痴

2012-11-10 11:38 kaspercheung
真係好想知道最終會有幾多人去飲.

頁: [1]